Corona maatregelen UPDATE 1 mei 2022: De mondkapjesplicht is ook binnen de zorg niet langer van kracht, binnen de 1,5 meter zal de bekkenfysiotherapeut nog wel een mondneusmakser dragen, voor u geldt dit niet meer. Het staat u vrij om alsnog een mondneusmasker te dragen.

Vaginaal palpatie onderzoek

Het vaginaal onderzoek naar het functioneren van de bekkenbodemspieren gebeurt in half-zit (tussen liggen en zitten in). In deze houding kunt u, wanneer u dat wilt, met een spiegel meekijken.

Eerst kijkt de bekkenfysiotherapeut alleen naar de bekkenbodem en zal u vragen deze aan te spannen en daarna weer te ontspannen. Ook zal zij u vragen een keer te hoesten en te persen zodat zij kan zien wat er gebeurt als de druk in de buik hoger wordt. De bekkenfysiotherapeut zal vervolgens uw schaamlippen wat spreiden zodat zij een beter zicht heeft op de vagina en de urinebuis. Indien u dit wilt kunt u nu het spreiden ook zelf doen. Vervolgens zal er nog een keer gevraagd worden aan te spannen, te ontspannen en te persen en te hoesten.
Daarna voelt de bekkenfysiotherapeut via de vagina naar de spieren van de bekkenbodem. Eerst voelt de zij naar de massa van de spieren en of de spieren ook overal goed te voelen zijn. Zij voelt ook naar de spanning en de ontspanning van de bekkenbodem. Tegelijkertijd kan zij ook voelen naar eventuele pijnpunten. Om een indruk te krijgen van de kracht en het uithoudingsvermogen maar ook van de mogelijkheid deze spieren te ontspannen, zal de bekkenfysiotherapeut u vragen op verschillende manieren de spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Ook nu zal zij u weer vragen te persen en te hoesten.
De bekkenfysiotherapeut kan op deze manier bijvoorbeeld voelen of u in staat bent de urinebuis op te trekken en daarmee te sluiten of de buikorganen goed kunt ondersteunen.

Het onderzoek dient geheel pijnloos te verlopen. Indien u toch pijn voelt of het mogelijk toch vervelend vindt, kunt u het onderzoek op elk moment laten stoppen.
De bekkenfysiotherapeut vertelt u gedurende het hele onderzoek wat zij doet en wat zij voelt. Na het palpatie onderzoek kan de bekkenfysiotherapeut besluiten een myofeedonderzoek (link) of een onderzoek met de rectale oefenballon (link) uit te voeren.
Na het afloop van het onderzoek bespreekt de bekkenfysiotherapeut haar bevindingen met u.

Onderzoek

De eerste zitting bekkenfysiotherapie bestaat uit een vraaggesprek, de intake gesprek, om uw problemen goed in kaart te kunnen brengen, uitleg over het ontstaan en de gevolgen van de klacht en het uitleggen van het bekkenfysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek. Allereerst zal de bekkenfysiotherapeut controleren of u met uw specifieke klacht en met uw specifieke hulpvraag bij haar op de juiste plaats bent.

Locaties Bekkenfyiotherapie Twente

Medisch Spectrum Twente

Koningsplein 1
Poli Urologie, route H41
7512 KZ Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Gezondheidscentrum Veldpoort

Cromhoffsbleekweg 2 (ingang bij de schoorsteen). In het Jannink complex.
7513 EW
Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Gezondheidscentrum De poort van Borne

Therasiaplein 1a06
7622 HK
Borne
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

​Huisartsenpraktijk de Brink

​Brink 3
​7591 CZ
Denekamp
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Copyright © Bekkenfysiotherapietwente 2015-2021 | Privacyverklaring 

Ontwerp & ontwikkeling maatwerk Wordpress website: Webdegelijk.nl

phone-handsetmagnifiercrosschevron-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram