Daarna richt zij zich op uw klachten en uw hulpvraag; welke klachten heeft u, wanneer zijn ze ontstaan, hoe is het beloop enzovoort. Om uw klachten nog duidelijker in kaart te kunnen brengen, wordt het intake gesprek meestal gevolgd door een aantal vragenlijsten.
De bekkenfysiotherapeut gebruikt de gegevens van de verwijzende arts (gynaecoloog, uroloog, MDL-arts, seksuoloog, huisarts, revalidatiearts) maar zal vanuit haar eigen specifieke deskundigheid een aantal aanvullende vragen hebben. Mogelijk wordt u gevraagd een plas- of ontlastingsdagboekje bij te houden om goed zicht te krijgen op de mate van incontinentie.
In de tweede zitting zal de bekkenfysiotherapeut het lichamelijk onderzoek uitvoeren. Dit is waarschijnlijk heel anders als u van een ‘gewone’ fysiotherapeut gewend bent. Een bekkenfysiotherapeut is speciaal opgeleid om een inwendig onderzoek te doen. Niet een onderzoek zoals de gynaecoloog of uroloog dat doet maar een inwendig onderzoek dat erop gericht is het functioneren van het bekken, de bekkenbanden en de bekkenbodem helder te maken.
Wanneer u bezwaar heeft tegen dit onderzoek kunt u dit kenbaar maken en zal de bekkenfysiotherapeut met u zoeken naar andere (voor u minder belastende) mogelijkheden uw bekken en bekkenbodem te onderzoeken.
Na de palpatie kan in overleg met u besloten worden tot een onderzoek met behulp van myofeedback, drukfeedback of de rectale ballon.
Naast het onderzoeken van het functioneren van de bekkenbodem is ook het onderzoeken van de wijze waarop geplast wordt belangrijk. Dit noemen we flowmetrie: middels het plassen op een sensor wordt de manier waarop u plast zichtbaar gemaakt in een grafiek. Daarna wordt met behulp van een echo gemeten of de blaas is leeg geplast of, wanneer dat niet het geval is, hoeveel urine er in de blaas wordt achtergehouden.
Het plasgedrag is erg belangrijk voor het functioneren van de blaas. Slecht plasgedrag leidt nogal eens tot regelmatig terugkerende blaasontstekingen of urineweginfecties of tot het niet goed ledigen van de blaas waardoor al weer zeer snel nieuwe plasdrang ontstaat.
Veel aandoeningen van de bekkenbodem hebben te maken met de buikdruk. De buikdruk betekent letterlijk de druk die er heerst in de buikholte. De buikdruk wordt geregeld door de buikspieren, het middenrif en de bekkenbodem. Een te hoge buikdruk kan leiden tot verzakkingen van de organen en tot het verlies van urine, windjes en / of ontlasting. Bovendien leidt een hoge buikdruk mogelijk ook tot pijn; pijn het bekken, de lage rug en/of de buik.
Buikdruk dreigt ook bij aan de stabiliteit van onze romp. Door een te lage buikdruk kan de stabiliteit verminderen en kunnen bekken- en / of lage rugklachten ontstaan.
De bekkenfysiotherapeut kan daarom besluiten ook een onderzoek te doen naar uw buikdruk.
Koningsplein 1
Poli Urologie, route H41
7512 KZ Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl
Cromhoffsbleekweg 2 (ingang bij de schoorsteen). In het Jannink complex.
7513 EW
Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl
Therasiaplein 1a06
7622 HK
Borne
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl
Brink 3
7591 CZ
Denekamp
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl
Copyright © Bekkenfysiotherapietwente 2015-2021 | Privacyverklaring
Ontwerp & ontwikkeling maatwerk Wordpress website: Webdegelijk.nl