Corona maatregelen UPDATE 1 mei 2022: De mondkapjesplicht is ook binnen de zorg niet langer van kracht, binnen de 1,5 meter zal de bekkenfysiotherapeut nog wel een mondneusmakser dragen, voor u geldt dit niet meer. Het staat u vrij om alsnog een mondneusmasker te dragen.

Rectale oefenballon

Bij mensen met ontlastingsproblemen kan de rectale oefenballon als hulpmiddel bij de oefentherapie worden gebruikt. Zo kunnen mensen met ontlastingsverlies trainen op het kunnen vasthouden van steeds een beetje meer lucht in de oefenballon. Op deze manier neemt de hoeveelheid ontlasting die men kan vasthouden mogelijk ook toe, zal de mogelijkheid tot ophouden van de ontlasting worden verbeterd en zal het verlies afnemen. Dergelijke oefeningen kunnen gedaan worden in rust bijvoorbeeld in lig en zit maar ook tijdens activiteiten bijvoorbeeld lopen, bukken en traplopen. Alle activiteiten waarbij ontlasting dreigt te worden verloren kunnen worden nagebootst.

Mensen met obstipatie kunnen trainen op het leren herkennen van vulling van de endeldarm en het leren herkennen van drang. Ook de juiste manier van evacueren / ontlasten kan worden geoefend. Veel mensen blijken namelijk paradoxaal te persen. Dit betekent dat zij tijdens het persen hun anale kringspier (deel van de bekkenbodem) gesloten houden. In meer dan 60 % van de gevallen van obstipatie is er sprake van zo’n paradoxaal persgedrag. Met bewustwordingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en een verbetering van het toiletgedrag zijn deze mensen vaak al een enorm stuk geholpen. De rectale ballon kan hierin een waardevolle ondersteuning zijn.
Mensen met veel spanning in de bekkenbodem kunnen ook geholpen worden door te oefenen met behulp van de rectale ballon. De ballon geeft richting aan de ontspanning en helpt mensen daardoor op de juiste plaats en met de juiste intensiteit te ontspannen.

Ontlastingsverlies kan sociaal zeer beperkend zijn. De bekkenfysiotherapeut kan iemand met ontlastingsverlies doorverwijzen naar de continentieverpleegkundige voor het leren gebruiken van een anale tampon of om het darmkanaal te leren spoelen. Wanneer men de darm adequaat kan afsluiten met behulp van een tampon of goed kan schoonspoelen neemt het verlies ook af en worden de sociale beperkingen ook minder.
Ook bij ernstige obstipatie kan het zinvol zijn de darm met behulp van een spoelsysteem te leren ledigen. Er bestaan verschillende spoelsystemen. Hierin kan de continentieverpleegkundige u begeleiden.

Behandelingen

Wanneer de bekkenfysiotherapeut alle onderzoeksgegevens heeft verzameld wordt met u besproken of er één of meerdere aangrijpingspunten zijn voor een behandeling bekkenfysiotherapie en wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan wordt afgestemd op uw specifieke klachten. Zo zijn er mensen waarbij juist de kracht van de bekkenbodemspieren moet toenemen terwijl bij andere mensen deze spieren juist moeten leren ontspannen.

Locaties Bekkenfysiotherapie Twente

Medisch Spectrum Twente

Koningsplein 1
Poli Urologie, route H41
7512 KZ Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Gezondheidscentrum Veldpoort

Cromhoffsbleekweg 2 (ingang bij de schoorsteen). In het Jannink complex.
7513 EW
Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Gezondheidscentrum De poort van Borne

Therasiaplein 1a06
7622 HK
Borne
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

​Huisartsenpraktijk de Brink

​Brink 3
​7591 CZ
Denekamp
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Copyright © Bekkenfysiotherapietwente 2015-2021 | Privacyverklaring 

Ontwerp & ontwikkeling maatwerk Wordpress website: Webdegelijk.nl

phone-handsetmagnifiercrosschevron-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram