Bekkenfysiotherapie is niet volledig zonder de vertaalslag naar de alledaagse activiteiten. Urineverlies na prostatectomie treedt vaak op bij activiteiten waarbij (lichte) kracht wordt gezet zoals hoesten en niezen maar ook bukken, tillen en dragen. De bekkenfysiotherapeut leert u de bekkenbodem op de juiste manier te gebruiken gedurende deze activiteiten. Daarnaast leert ze (de meeste bekkenfysiotherapeuten zijn vrouw) u ook een goed toiletgedrag aan. Dat betekent ontspannen, zonder extra druk te zetten, plassen zodat de blaas optimaal geledigd wordt.

De beste resultaten worden bereikt wanneer de operatie zenuw sparend is geweest en wanneer de bekkenbodemfunctie en het toiletgedrag voor de operatie goed waren. Daarom is het aan te bevelen om al voor de operatie te starten met bekkenfysiotherapie om het werken van de bekkenbodemspieren en het toiletgedrag te optimaliseren. Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat er ook spontaan herstel van de continentie optreedt maar dat deze met bekkenfysiotherapie eerder bereikt wordt. Ook de ernst van het urineverlies wordt door bekkenfysiotherapie verminderd. Bovendien geven mannen aan dat bekkenfysiotherapie leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven rond de operatie door het bespreekbaar maken van en weken aan deze vervelende gevolgen ervan.

BekkenfysiotherapieTwente biedt een programma aan voor bekkenfysiotherapeutische zorg en begeleiding voor en na prostaatverwijderingsoperaties.  Wanneer u weet dat u een dergelijke operaties zult ondergaan, kunt u zich aanmelden op de telefoonnummers en/of e-mail adressen onder contact.