Corona maatregelen UPDATE 1 mei 2022: De mondkapjesplicht is ook binnen de zorg niet langer van kracht, binnen de 1,5 meter zal de bekkenfysiotherapeut nog wel een mondneusmakser dragen, voor u geldt dit niet meer. Het staat u vrij om alsnog een mondneusmasker te dragen.

Bekkenfysiotherapie na de zwangerschap

Zwangerschap en bevalling zijn risicofactoren voor het ontstaan van bekken- en bekkenbodemdisfuncties.

Deze kunnen leiden tot vervelende klachten als:

 • Lage rug- en bekkenklachten
 • Verlies van urine en / of ontlasting
 • Heftige drang op urine en / of ontlasting
 • Verzakkingen
 • Seksuele klachten

De prevalentie, de mate waarin deze klachten voorkomen, is hoog. Zo heeft 25% van de vrouwen na de bevalling last van lage rug- en bekkenklachten, 50% heeft last van urineverlies. 35% heeft aantoonbaar letsel aan de anale kringspier, 42% van de vrouwen met ten minste één kind ontwikkelt een verzakking en meer dan 50% klachten betreffende de seksualiteit.

Uit de literatuur blijkt dat actief trainen tijdens de zwangerschap preventief kan werken op deze klachten. De literatuur geeft ook aan dat snelle diagnostisering en snel hervatten (onder deskundige begeleiding) van het oefenen kan leiden tot herstel van deze klachten en het voorkomen van chroniciteit.

Het postpartum consult is een bekkenfysiotherapeutisch consult / onderzoek dat zich specifiek richt op de mogelijke gevolgen van een zwangerschap en bevalling. Het is daarbij belangrijk die risicofactoren op het ontstaan van bekken- en bekkenbodemletsel die zich tijdens de zwangerschap en bevalling hebben voorgedaan, nauwkeurig te inventariseren.

Het postpartum consult bestaat uit:

 • Anamnese / vraaggesprek waarin alle risicofactoren worden geïnventariseerd
 • Onderzoek naar het functioneren, de stabiliteit van lage rug en bekken
 • Onderzoek naar de bekkenbodemfunctie
 • Met behulp van vaginale en anale palpatie
 • Het behulp van myofeedback en / of drukfeedback
 • Indien geïndiceerd met behulp van de rectale ballon
 • Indien geïndiceerd met behulp van de vaginale ballon en vaginale pelotten
 • Onderzoek naar de mate waarin de buikdruk bijdraagt aan mogelijke klachten
 • Het stellen van een bekkenfysiotherapeutische diagnose
 • Het geven van een bekkenfysiotherapeutisch (behandel)advies, advies gericht op preventie bekken- en bekkenbodemklachten.

Het onderzoek kan worden aangevraagd door verloskundigen, gynaecologen, huisartsen maar ook door cliënten zelf. Indicaties kunnen zijn zwangerschappen en / of bevallingen waarbij zich één of meerdere risicofactoren hebben voorgedaan of gewoon wanneer iemand wil weten wat de conditie van het bekken en de bekkenbodem is uit voorzorg voor eventuele later optredende klachten.

Om het consult zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wordt de aanvrager verzocht zo veel mogelijk relevante (medische) informatie te verstrekken.
Voor het postpartum consult wordt  een uur gereserveerd. Daarna volgt een uitgebreide rapportage aan de aanvrager van het consult.

Behandelingen

Wanneer de bekkenfysiotherapeut alle onderzoeksgegevens heeft verzameld wordt met u besproken of er één of meerdere aangrijpingspunten zijn voor een behandeling bekkenfysiotherapie en wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan wordt afgestemd op uw specifieke klachten. Zo zijn er mensen waarbij juist de kracht van de bekkenbodemspieren moet toenemen terwijl bij andere mensen deze spieren juist moeten leren ontspannen.

Locaties Bekkenfysiotherapie Twente

Medisch Spectrum Twente

Koningsplein 1
Poli Urologie, route H41
7512 KZ Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Gezondheidscentrum Veldpoort

Cromhoffsbleekweg 2 (ingang bij de schoorsteen). In het Jannink complex.
7513 EW
Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Gezondheidscentrum De poort van Borne

Therasiaplein 1a06
7622 HK
Borne
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

​Huisartsenpraktijk de Brink

​Brink 3
​7591 CZ
Denekamp
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Copyright © Bekkenfysiotherapietwente 2015-2021 | Privacyverklaring 

Ontwerp & ontwikkeling maatwerk Wordpress website: Webdegelijk.nl

phone-handsetmagnifiercrosschevron-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram