Corona maatregelen UPDATE 1 mei 2022: De mondkapjesplicht is ook binnen de zorg niet langer van kracht, binnen de 1,5 meter zal de bekkenfysiotherapeut nog wel een mondneusmakser dragen, voor u geldt dit niet meer. Het staat u vrij om alsnog een mondneusmasker te dragen.

Bekkenfysiotherapie bij ouderen

Met het toenemen van de leeftijd nemen vaak ook bekkenbodemdisfuncties toe. Dit leidt vaak tot klachten als:

  • Urineverlies
  • Regelmatig terugkerende blaasontstekingen
  • Moeizaam plassen (bijvoorbeeld afname van de kracht van de straal, moeizaam op gang komen van het plassen, niet leeg kunnen plassen, nadruppelen)
  • Verlies van windjes en ontlasting
  • Obstipatie
  • Seksuele problemen

De klachten bij mannen en vrouwen uiten zich vaak op dezelfde manier maar er liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. De organen die te maken hebben met plassen, ontlasten en seksualiteit kunnen door het ouder worden minder goed functioneren.

Ook de bekkenbodemspieren verouderen. Maar niet alleen de bekkenorganen en de bekkenbodemspieren verouderen; het hele lichaam veroudert en daarmee ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld snel of zelfstandig op te staan en naar het toilet te lopen. Ook andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld COPD (astma) eisen op den duur hun tol doordat het vele hoesten tot beschadigingen in de bekkenbodem leidt.

Veel ouderen kampen met continentieproblemen. Vaak wordt het afgedaan als ‘het hoort bij de leeftijd’. Het verouderingsproces hoort inderdaad bij de leeftijd maar de klachten kunnen door een goede begeleiding vaak aanmerkelijk verminderd worden zodat de kwaliteit van leven toeneemt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat oefenen van de bekkenbodemspieren ook bij ouderen effectief is bij incontinentieklachten.

BekkenfysiotherapieTwente biedt een programma voor ouderen waarin eerst het probleem geïnventariseerd wordt en een daarop passend behandelplan wordt opgesteld en gegeven. Indien u hiervan gebruik wilt maken, kunt u zich aanmelden op de telefoonnummers en/of e-mail adressen onder contact. U kunt dit ook overleggen met uw huisarts of behandelend medisch specialist of, indien u in een woonzorgcentrum woont, met uw eerst verantwoordelijke verzorgende.

Behandelingen

Wanneer de bekkenfysiotherapeut alle onderzoeksgegevens heeft verzameld wordt met u besproken of er één of meerdere aangrijpingspunten zijn voor een behandeling bekkenfysiotherapie en wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan wordt afgestemd op uw specifieke klachten. Zo zijn er mensen waarbij juist de kracht van de bekkenbodemspieren moet toenemen terwijl bij andere mensen deze spieren juist moeten leren ontspannen.

Locaties Bekkenfysiotherapie Twente

Medisch Spectrum Twente

Koningsplein 1
Poli Urologie, route H41
7512 KZ Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Gezondheidscentrum Veldpoort

Cromhoffsbleekweg 2 (ingang bij de schoorsteen). In het Jannink complex.
7513 EW
Enschede
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Gezondheidscentrum De poort van Borne

Therasiaplein 1a06
7622 HK
Borne
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

​Huisartsenpraktijk de Brink

​Brink 3
​7591 CZ
Denekamp
053-4305130
info@bekkenfysiotherapietwente.nl

Copyright © Bekkenfysiotherapietwente 2015-2021 | Privacyverklaring 

Ontwerp & ontwikkeling maatwerk Wordpress website: Webdegelijk.nl

phone-handsetmagnifiercrosschevron-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram